Dar să încep cu începutul... cum a învăţat Matei spălatul dinţişorilor. Mă consider o norocoasă, căci este un copil foarte receptiv şi puterea exemplului a funcţionat din plin la el. De când era mic, am stat lângă el şi mi-am periat dinţii pentru a-i stârni curiozitatea. Odată captat interesul şi existând predispoziţia pentru a învăţa şi a mă imita, totul a decurs uşor.
După cum bine ştiţi, exista periuţe de dinţi speciale pentru copii, pentru fiecare etapă de vârstă, cu eroii lor preferaţi, pictate în culori vii. Acestea, percepute ca un cadou sau o jucărie, pentru Matei devin prieteni de nădejde.
Chiar acum două seri, trecând pe lângă Billa când mă întorceam de la sala de sport, am intrat să fac câteva cumpărături şi la standul cu articole pentru copii am găsit un ultim set Aquafresh foarte haios, cu păhărel, pasta de dinţi pentru 0-6 ani şi periuţa 3-5 ani cu căpăcel de protecţie în formă de elefănţel. Matei, care era puţin abătut că am plecat la sală fără el şi abia aştepta să mă vadă intrând pe uşă, a fost nespus de fericit că mami i-a adus cadou “de băiat mare”. De ce “de băiat mare”? Pentru că până acum nu avea păhărelul lui în care să-şi ţină periuţa, aşa cum aveau mami şi tati.
M-a rugat să-i desfac ambalajul şi imediat s-a dus la baie cu noua “jucărie”, ca să spele dinţişorii. I-a plăcut şi gustul pastei de dinţi, pe care din când în când o mănâncă, dar fiind o pastă potrivită vârstei lui, cu un conţinut scăzut de fluor, nu-mi fac probleme.
Şi cu el, şi cu Maria, am transformat spălatul dinţişorilor într-un joc, le-am lăsat la început periuţele să le descopere, să se joace cu ele şi să încerce singurei să îşi cureţe dinţişorii, fără pastă.
Acum pe Matei îl supraveghez, îl încurajez şi îl ajut atunci când are nevoie, sau când consider că nu s-a spălat corect. Mă spăl şi eu uneori pe dinţi împreună cu el, pentru a vedea exact mişcările si a-l impulsiona. De fiecare dată, ca şi recompensa, este lăudat, apreciat şi încurajat.
Ideal este să se spele pe dinţi după fiecare masă, dar nu vreau, exagerând, să pierd şi ce am obţinut până acum, aşa că periază dinţişorii de două ori pe zi: dimineaţa şi seară.
Peste câteva zile vom împlini trei anişori, aşa că am început să avem şi discuţii mai serioase, dar pe înţelesul lui, despre importanţa curăţării atente a dinţişorilor şi despre ce necazuri pot avea persoanele care nu se spala pe dinţi şi refuza să meargă la dentist.
Reclamele, având un mare impact asupra copiilor, îi pot face mai cooperanţi în această activitate. Copii, cine vrea să aibă dinţi frumoşi, albi şi puternici ca cei doi iepurasi?
Voi mămicilor de la ce vârstă v-aţi învăţat piticii să se spele pe dinţi? Ce trucuri aţi folosit?
Ar trebui sa ne spalam cu totii pe dinti. Din pacate in Romania igiena dentara este destul de precara!
RăspundețiȘtergereAsa este, din pacate. Nu ocupam un loc fruntas in topul celor cu o igiena orala corespunzatoare. Pentru copii noi suntem un exemplu si ar trebui sa ne gandim bine cum ne dorim sa arate viitorul lor.
Ștergere